|
|
---|
Friday, May 15, 2009
Tack och lov är det nya programledare i finalen! Alsou, som deltog för Ryssland år 2000 i Globen och då blev tvåa, och skådisen Ivan Urgant. Dethär paret känns som en befrielse efter katastrofduon från semifinalerna. Jag undrar om Alsou har snott mönstret till Malenas klänning.
Inledning och mellanaktsnummer kommer att bli det mest spektakulära någonsin. Vad sägs om direktreportage från rymden, en flygand Dima Bilan eller simbassänger som hänger ner från taket. Håll ögonen öppna.
I år har man infört nationella juryn och i finalen kommer deras röster att väga lika tungt som folkets. Juryns bedömningsgrunder ska vara baserade på uppträdande, sånginsatsen och att låten har hitpotential. Detta gör det ännu svårare att förutsäga årets vinnare. Efter alla kritik mot ryska juryn och dess ordförande, musikmagnaten Filip Kirkorov, så meddelades det idag att han avgår. Han trovärdighet ifrågasätts på grund av hans inbladning i marknadsföringen av Greklands Sakis Rouvas.
1. Litauen: Sasha Son - ”Love”
Sasha har ingen lätt uppgift – förts ut i hela det gigantiska startfältet på 25 låtar och dessutom med en ballad. Tyvärr lär ingen komma ihåg låten när det är dags att rösta.
2. Israel: Noa & Mira Awad – ”There Must Be Another Way”
Det är ett tag sedan Israel var i final (NÄR?). Denna låt skulle kunna vara juryns val från semifinal 1. Egentligen är det för svag för att vara i final men kan säkert få en del fredssympati röster för att den är ett ypperligt exempel på israeliskt-palestinskt samarbete. Noa är dessutom välkänd i många länder.
3. Frankrike: Patricia Kaas – ”Et S’il Fallait Le Faire”
Så typiskt franskt av denna världsartist. Tävlingens enklaste koreografi. Hon står där och sjunger rakt upp och ner. Sångtitel dyker upp på screenen på olika språk. Även på svenska: ”Om det vore nödvändigt”.
4. Sverige: Malena Ernman – ”La Voix”
Den vita scensättningen är en verklig kontrast till Frankrikes där allt går i vitt. Det är också första låten som känns som lite tempofylld efter balladstarten. Malena är ju proffsig och charmig men jag tycker fortfarande scenen ser för kylig ut.
5. Kroatien: Igor Cukrov feat. Andrea – ” Liepa Tena”
Snyggt men ingen vinnare. Det är något av en överraskning att denna balkanballad kom till final.
6. Portugal: Flor-de-lis – ”Todas as Ruas do Amos”
Barnvisevarning. Portugal har vunnit många sympatisörer bland fansen men frågan är om tv-tittarna tycker likadant. Själv blev jag helt tagen på sängen när denna kom till final. Det är ingen risk att det här blir en hit utanför Portugals gränser.
7. Island: Yohanna – ”Is It True?”
Tänk om vi skulle ta finalen i Reijkjavik nästa år. Det skulle säkert vara bra för deras ekonomi. Om en ballad ska vinna så hoppas jag det blir Yohanna.
8. Grekland: Sakis Rouvas – ”This Is Our Night”
Kanske vinnarlåten när allt kommer omkring. Svenska kör- och danstjejerna ligger verkligen i.
9. Armenien: Inga & Anush – ”Jan-Jan”
Nu känns etno-balkan låten tråkig och enformig när den hamnat i sitt finalsammanhang.
I bästa fall topp-10 eftersom det bor fler armenier utanför landet och de brukar vara flitiga på att rösta.
10. Ryssland: Anastasia Prikhodko – ”Mamo”
Låten framförs delvis på Ukrainska eftersom Anastasia kommer från Ukraina. Det bli intressant att se om 12-poängaren kommer från Ukraina. Hon sjunger om mamma och genomgår en intressant föråldringsprocess under låten på screenen bakom.
11. Azerdadjan: AySel & Arash – ”Always”
Framförandet under semifinal 2 kändes ganska blekt jämfört med repetitionerna. Jag hoppas vi slipper falsksången under finalen om Azerbadjan ska klara av att bli
topp-5. Jag börjar vackla och tror knappast på nån höjdarplacering längre och det blir ingen resa till Baku nästa år.
12. Bosnien-Herzegovina: Regina – ”Bistra Voda”
Vinnaraspirant nummer två. Vid sidan av Island är det denna låt som ger mig rysningar. Slåss med Kroatien om balkanrösterna, men eftersom Serbien, Makedonien och Slovenien är borta ur matchen så finns det en hel del poäng att plocka.
13. Moldavien: Nelly Ciobanu – ”Hora Din Moldova”
Trots mångas tvivel tog sig Nelly till finalen. Rytmiskt så det förslår och har ni slumrat till såhär halvägs genom låtarna så lär ni vakna till nu.
14. Malta: Chiara – ”What If we”
Tråkigt och Chiaras röst låter kall och metallisk. Modulationen lyfter låten mot slutet. I övrigt går den in genom ena örat och ut genom det andra. Det är helt ok att Chiara är med för tredje gången men har hon tänkt sig ytterligare försök så föreslår jag lite nytänk så vi slipper dessa balladkopior.
15. Estland: Urban Symphony – ”Rändajad”
Ytterligare en ballad, som troligtvis klarar sig i konkurrensen.
16. Danmark: Brinck – ”Believe Again”
Om Island och Bosnien&Herzegovina ger mig gåshud så ger Brinck mig andnöd. Kommer Ronan Keating som lovat till finalen och ger Irland sina 12 poäng till Danmark? På söndagmorgon vet vi.
17. Tyskland: Alex Swings Oscar Sings! – ”Miss Kiss Kiss Bang”
Sedan Hollands The Toppers blev utröstade så är det nu Oscar som står för tävlingens glittrigaste byxor. Enda låten med jazziga inslag. På slutet dyker Dita von Teese (som datat rockaren Marilyn Manson) upp och gör nån slags striptease nummer. Tyvärr ökar det inte låtens möjligheter och det finns stor risk att Tyskland åter igen hamnar bland bottenskiktet.
18. Turkiet: Hadise – ”Düm Tek Tek”
Jag är verkligen besviken över årets urtråkiga turklåt. Det finns ju hur många bra artister som helst i landet så varför hämta någon från Belgien som inte är speciellt bra. Poäng kommer det lär bli en bra placering ändå eftersom turkar bosatta utomlands anses vara de flitigaste röstarna.
19. Albanien: Kejsi Tola – ”Carry Me In Your Dreams”
Den låt som växt mest under tävlingen gång. Albanien har verkligen blivit ett land att räkna med i ESC.
20. Norge: Alexander Rybak – ”Fairytale”
Fortfarande en vinnaraspirant. Det skulle vara intressant att höra av de olika ländernas kommentatorer säger i TV-sändningarna om Alexander. Hans agerande här mot press och fans har inte varit vad det borde vara. Jag vet inte om det beror på snobbism eller att han är så pressad av sitt favoritskap. Oklart hur det påverkat tv-tittarna som röstarna.
21.Ukraina: Svetlana Loboda – ”Be My Valentine”
Ska värsting shownumret få tillräckligt med poäng för att hamna i toppen? Risken finns även om låten är usel. Dethär lämpar sig bättre för show än för TV, där det ser helrörigt ut. Som förstagångstittare kan man knappast veta vad man ska fokusera blicken och efter 3 minuter har man troligtvis också fått en huvudvärk på köpet.
22. Rumänien: Elena – ”The Balkan Girls”
Går spårlöst förbi och har en usel placering mellan Ukraina och Storbritannien. Under Elenas 3 minuter väntar alla på nästa låt.
23. Storbritannien: Jade Ewen – ”It’s My Time”
Jade sjunger fantastiskt och är otroligt vacker. Det här är en låt som går hem hos musikalfantaster även om den är enahanda. Sägs vara Putins favoritlåt. Andrew Lloyd Webber har anlänt och sitter bakom flygeln. För ovanligheten så aspirerar England i år på en hög placering.
24. Finland: Waldo’s People – ”Lose Control”
Håller Karolinas röst. Hon har visst en infektion och det lät lite klent på repet. Det blir ingen höjdarposition – vi får betrakta det som en seger i sig att vara i finalen.
25. Spanien: Soraya – ”La Noche Es Para Mi”
Mycke av allt och energi är det ingen brist på. Det spring runt för mycket på scenen och sammanhållning saknas. Det här är trots allt det bästa Spanien uppbringat på flera år så få se hur långt det räcker. Kanske blir det extra poäng från Sverige eftersom det trots allt är svenska låtskrivare och Soraya har en svensk pojkvän.